*

DanielMalinen Ajatus juoksee vapaasti

Runebergin tortut kahdella tapaa

Fredrika Runebergin torttu (Fredrikan reseptihihkon mukaan)

  • 1 naula voita
  • 1 naula jauhoja
  • 1 naula sokeria
  • ¼ naula makeita manteleita
  • ¼ naula karvasmanteleita
  • 2 kananmunaa
  • hilloa
  • snapsia tai punssia

1. Vaivataan taikinaa erittäin, erittäin hyvin. Otetaan taikinaa pläkkipeltimuoteilla ja paistetaan, ei kovin kuumassa uunissa.

2. Paistetulle tortulle laitetaan hilloa; vadelmaa tai omenaa, mitä sattui kaapissa olemaan.

3. Jos torttutaikina tuntui kuivalta, kostutetaan se snapsilla tai punssilla.


Mikäli halutaan valmistaa sylinterimuotoiset sokerileivokset jokapäiväiseen kahvipöytään Lars Asteniuksen tapaan, korvataan voi ja jauho seos murotaikinalla sekä koristellaan hillon sijasta paksusti kreemillä. Fredrikan resepti on muunnelma tästä Porvoolaisen sokerileipurin leionnaisesta.

 

Lisää leivonnaisesta:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/03/runebergintorttu-ei-ollutkaan-fredrikan-keksinto

http://www.iltalehti.fi/pippuri/2015012319072762_ah.shtml

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiva kun julkaisit tämän reseptin. Mantelit siinä ovat olennaisia, mutta missä ovat ne ylijääneiden pikkuleipien murut joista on ollut puhetta?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ken tietää, ehkä Fredrikka käytti jauhettuja pikkuleipiä jauhojen korvikkeena. Liekö jauhot ollu silloin juuri loppu.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

En kävisi Fredrika Runebergiä aliarvioimaan. Taidokas ja tiedokas, kun oli. Hän halusi lähimmäisilleen hyvää ja siksi kirjoitti paljon. Hän myös suri tähän tyyliin: Jos olisin ollut poika olisi minun palavaa tiedonhaluani kannatettu. Minulle olisi valmistettu tilaisuus hankkia perusteellinen sivistys ja laajat tiedot. Tytön suhteen oli toinen asia.
Hänelle olivat tiedot sulettu kirja. Olleen kuitenkin onnellisempi kuin moni muu, sain koota ne tiedon murut, jotka saattaa siivilöidä kirjallisuuden vaahdosta, siitä joka muuten tulee pois viskatuksi. Jossa kuitenkin on jokin ravitseva osa.
Tämä näistä muruista. Niitäkin on monenlaisia.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #4

No näistä muruista..keksin muruista..

Eikös näitä murustettuja keksejä käytetä nykyään aika paljonkin..ainakin tällaisten uunia kaipaamattomien kakkujen pohjina..ja hyvää on ynnä helppoa

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #7

Olen huomannut. En ole kokeillut. Oisko sen helpompaa kun vanhanaikaisesti käyttää uunia.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #9

Juu-u onhan se paljonkin helpompaa paistelemisia ja muita manööverejä ei tarvitse suoritella voin/rasvan sulattamista mikrossa lukuun ottamatta.
Digestive keksejä on tällaisina kakkupohjakekseinä käytetty jo melkein maailman sivu.Erilaiset suklaakeksit,tuollaiseta Dominotyyppiset (ilman tätytettä,jos sellaisia on ) ovat erinomaisen hyvia.Tavalliset ruskeat piparitkin käy.
Eli keksit murskataan karkeahkoksi rouheeksi,mieluimmin tehosekoittajalla,katujyrää ei siis tarvita :))) (mahaani pidellen tässä :)))).
Voita sulatetaan ja sekoitetaan keksimuruun kohtuudella vähän kerrassaan sekoittellen,sellaiseksi tiukemmanpuoleiseksi tahnaksi,jota levitellään täytekakkuvuoan pohjalle sellainen sentti,ellei peräti puolitoista..pitää laittaa leivinpaperia sinne ihan pohjalle..eli painellaan tuo pohjan peitoksi..no sitte..helpoimmillaan..maustamatonta tuorejuustoa,sokeria ja vanilijaa sekoitellaa keskenään oman suutuntuman mukaisesti..sitä sellainen kolmen,neljän sentin kerros levitellään siihen tuon seoksen päälle..no sitte..valmistelut oli siinä..max.15 min.
Sitte pitäis pistää vähä kylmään hyytymään..jos on kiirus,et heti pitää saada,niin puoleks tunniks pakkaseen,et se jähmettyy,muutoin tunti,puoltoista jääkaapissa.No sitte tarjolle pistettäessä siihen päälle voi heitellä suklaa hippuja tai raastetta,nonpparelleja ta jotain,kuin myös
suklaa tai kinuskikastiketta,ynnä myös vaikka itsetehtya marja/hedelmä sosetta..eli sekottimella vaan sikinsokin sekaisin,sose voi olla erikseen kupissaan,niin jokainen syöjä voi ite päättää.
Tuorejuustojahan on nykyäään jos jonniinii laisia,myös makeisiin ruokiin.makuja kannattaa kokeilla ja jos tuntuu pliisulta,niin makuja voi omin konstein tehostaa.
No sitte näillä systeemeillä saa suolaistakin palaa aikaseks..keksimuru on hyvä olla silloin digestive..vaikkapa ruohosipulituorejuustö,jollakin voimakkaammalla juustoraasteella lisättynä ja kenties makeaa thai chiliä ja taas hyytymään..lautaselle viereen vaikka kylmäsavulohta ja parmankinkkua,niin on ompeluseuran..tai jonkun muun seuran likoilla varaa valita..tai vaan ihan itelläs itekses.
Nää on siitäkin hyviä juttuja,että nää voi pakastaa kunnolla..ottaa sitte about kolme varttia ennen syöntiä sulamaan.

Nii-in..
ei paistouunista puhuttu mitään :)

P.S.

juu ja toi vuoka pitäis olla sellanen,et se laita lähtee irti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Ei paistosta, mutta olipa pikä selostus ja monia vaiheita, multa munakakku suhahtaa uuniin kymmenessä minuutissa jos on sähkövatkain käytössä, tosin puuttuu kotiköökistä vaikka poraääninen halpissauva löytyy, mutta sillä ei tuu kuohkeata vaahtoa ilman leivinjauhetta kakku ei kohoaisi. Digestiveistä en tykkää kun niissä on käytetty sooda ja piparkakuissakin, ne maistuvat pahalle minun suussani. Kovin arvokkaalta kuulosta kakkusi maustetuine tuorjuustoineen ja muine hintavine herkkuineen. Mitään nonparellejä ei kaapistani löydy eikä oven takana odota ompeluseuraa tai edes runoryhmää Joten joutuisin ite syömään koko komistuksen. En minäkään ole vielä niitä runebergiläisiä maistellut, mutta jos vittis voisi muffinvuoan täyttää omalla modifikoidulla reseptillä ja laittaa loput pakkaseen.
Irtopohjaisia vuokia kyllä löytyy toimeettomana kaapissa, vaikka muille jakaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Mun mekaanisen mikroni syöttönappula on juuttunut täystehoasentoon, joten voin kanssa pitäisi olla tarkkana. Äskettäin purkillinen baked beans räjähten levisi yltympäri mikroa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei välttämättä, otti vaan käyttöön jämät. Sitäpaitsi muruilla tulee kiva suutuntuma.
Minä kerään grahankorppupussista murut korppujauhoiksi. Ovat parempia kuin kaupasta valmiina ostetut ja kelpaisi jauhojen lisänä varmaan niihin runebergitorttuihinkin jos vaan viittisi leipoa. Sokerin määrän vähentäisin kuitenkin puoleen.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Moni lukee reseptejä ja tekee sitten oman päänsä mukaan. Minäkin eilen tein oman kiusauksen en "Janssonin kiusausta", vaikka joku ruokaa voisi siksi kutsua.

500 g pakastettua peruna-sipulisilppua, anjovispurkki, kolme punaahventa pakasteena sekä noin kolmen desin purkki Eila kuohukermaa. Vuokaan alle peruna-sipulisilppua, pinnalle anjovikset tasaisesti ja mustaa pippuria sitten tasaisesti puna-ahvenet ja pinnalle peruna-sipulisilppua, mustaa pippuria ja kerma kaiken päälle. Vuoka peitetään ja laitetaan uuniin 190 asteeseen, jossa saa olla tunnin ja sitten vielä 100 asteeseen puoleksi tunniksi.
Ruoka sulaa suussa kaiken tämän jälkeen. Kutsuisitko tätä Janssonin kiusaukseksi?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vaikka Janssonin kiusaus + proteiini. Maistuis mullekin. Ne valmiit perunasipulisilput on käteviä, joskus olen käyttänyt, mutta vähän enemmän sipulia kaipaisin. Minäkin luen reseptejä jos näen jonkun kiinnostavan ja saatan saada jotain ideoita joita harvemmin toteutan.
Tuli mieleen, että sitä silppua taitaa olla pakastimessa ja jääkaapissa jotain suutarinlohta; jos kerman lisäksi vielä lorauttaisi vähän liian voimakkaasti maustetun matjessillin liemi; luuletko, että tulisi kelvollinen "man tager vad man haver" säästöversio?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä varmasti tulee. Kokeilitko jo?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #23

En minä ole mitään ruoka jaksanut laittaa, olen ihan naatti. Viilin söin iltapalaksi.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

No eihän sitä mikään estä lisäämästä sitä sipulia hieman tai sitä sipuliruokakermaa tai vaikka sipulijauhetta.Joihinkin kiusauksiin käytän paahdettua sipulia,jota saa jo yleisesti ruokakaupoista.

Makkarakiusaus halpisversio,mutta hyvä..

peruslenkkiä
peruna-sipulisekoitusta
pippuri-valkosipuli sekoitusta
paahdettua sipulia
juusto ruokakermaa

makkaraa pitää käyttää hetki pannulla ton pippurimausteen kanssa ja sitte vaan sikinsokin sekaisiin ja vuokaan ynnä uuniin..päälle voi varistella vähän juustoraastetta,jos haluaa.

Tosta matjessillistäkin tulee ihan hyvä versio ja lientä tietysti,kuten Janssonniinkin.
Noi anjovikset on aika surkeita ja siihen nähden kalliin hintasiakin.
Ainakin S ryhmä myy ns.ravintola filettä..ison sillipurkin kokoinen jotain 2.60 tölkki,silliä mutta anjovikseksi maustettua..anjovishan ei ole kala vaan kalamauste,jonka raaka-aine on santelipuun ja muitten mausteitten sekoitus..juu-u sillä santelipuulla on kaikenlaisia käyttöjä Intialaiset polttavat sillä ruumiinsakin..no UPS!
Suutarinlohesta en lähtis kusausta muutoin kehittelemään,kuin,että sellaisenaan rukiise leivän päälle:)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #25

Aikoinaan yksi perhetuttu ukkeli, vähän sinun tapainen toi äidilleni itsevalmistettuja sillä santelipuulla maustettuja vassbuk (ei tuu mieleen suomeksi) Eiks niitä vieläkin myydä jossain vihreissä metallipurkeissa.
Toki osaan lisätä sipulia ja mausteetkin, joten ei tulisi mieleenkään niita valmiiksi maustettuja kermoja. Joululta ylijäänet suutarinsilakat olivat toki ihan kelvollisia mutta en tällä kerta onnistunut parhaimillaan, tais olla jo eilispäivänä pyydettyjä. En tee oikeaoppisesti suolasilakoista vaan laitan tuoreet silakat pariks päiväks graavaantuman, ennen kun laitan etikkaliemeen mausteiden kera. oiskohan enää edes syömäkelpoisia.
Mull on muuten hyvä makaroonilaatikkoversio, jota oli tapana tehdä kun vielä useampi syöjä. Jauhelihan sijaan laitoin pieneksi pilkottua saunapalvikylkeä ja sipulina purjo, sitten vaan sopivasti munamaitoa.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #27

Vassbuuk = kilohaili eli pieni silakka.Kymistä,kun olen kotoisin,niin meillä kaikki silakat oli hailia ja vaspuukit erikseen pieniä hailia..sanonta kymistä..hailii happamii kymin mamman tappamii..sukulaismies Veikko Lavikin tais moisen laulun väsätä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #30

Ai juu, toki tiedän kilohailin. Joskus vaan demetia iskee.
Onks ne pieniä kilohaileja, vai mitä ne pienissä purkissa myytövt savustetut öljyssä lilluvat virolaiset herkut?
Muistui tästä mieleen kun kerran istuin Ema-joen rannalla syömässä torihallista ostamani suitsute räim, vähän erilaiset kun meidän böcklingit eli savusilakat ja paikallinen akka puhkesi nauramaan, hampaattomalla suullaan räkätti eväitäni ihmetellen: ei me vaan tommosta syödään, turisteille vaan kelpaavat... Se oli hänen näkemyksensä, kait niitä joku syö kun olivat kaupan, ei ollut mikään turistiturg vaan nimenomaan paikallisia hyvin halpojakin herkkuja tarjoava halli. Kotiin viemiseksi ostin pussillisen kuivattuja pikkukaloja.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #31

Virosta noita kaloja joskus myös ostin.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Eihän tällainen vanha kokkisetä tietenkään tuota Janssonin kiusaukseksi kutsuisi,mutta Laamasen kiusaukseksi kylläkin..ja ihan vaan tuosta lukemalla tuohan vaikuttaa suorastaan..ettenkö sanois syntisen hyvältä..nääs kaikenlaisissa kiusauksissahan pitää olla pieni syntisyyden aspeksti..tietenkin.

Ja mitä nyt näihin kiusauksiin tulee,niin niissähän on vain mielikuvitus rajana..perusaines on tuo peruna-sipulisekoitus kerma ja vähän sitä rasvaa,mitä muuta siihen voi laittaa,kuin anjovista..no mitäpä vaan.
Meillä tehdään kiusauksia ainakin kerta viikossa..jauhelihakiusaus,kalakiusaus (pakaste kalasta)lohikiusaus,makkarakiusaus (jotain mausteista makkaraa,grillimakkaroista löytyy,jos vaikka mitä tai tapolan Aureliaa tai tulikeppiä)kana-pekonikiusausta jne,jne..pakastekalakiusaukseenkin saa uutta makua tillillä ja pekonilla,ja tietystii se kinkkukiusauskin.
Uusien maustettujen ruokakermojen makuvalikoima tuo uusia ulottuvuuksia kiusauksiinkin peruskerman sijalla kannattaa kokeilla jotain maustettua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Näköjään kumminkin käytät uunia jääkaappikakaistasi huolimatta. Minä taisin viimeeksi käyttää ennen joulua kun tein lanttuloora, johon lorautin aika reilusti ihan maustamatonta kermaa ja siitä tuli tosi hyvää kuohkeata ja pehmeän makuista.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Monenkos tuuman nauloja.. :)))..sorry,sorry en mahtannu itelleni mitään,mut jo tän ikäseltä,kuten mä voi odottaa ihan mitä tahansa..pissi pirskahtelee päästä,miten nyt milloinkin sattuu.
Mutta asiaan.. naulan vanhana painomittana toki tiesin,mutta en muistanut paljonko se oli näin nykyajaksi muutettuna..no se oli 425 pilkku jotain grammaa.Wikistä kattelin..siitä sitten tuli esille yksi ennentietämätönkin asia eli puoli naulaa..eli markka uups!..en oo painomitaksikin sitä tiennyt.Vaikka WIkitiedoistakaan ei aina niin varma voi olla,niin lähdetään nyt siitä,että se oiskin tosi.
En edes osatnut noita torttuloita,sesonkihinnat ovat nimittin sietämättömän sikamaiset,eräs kovastikin tunnettu F alkuinen leipomo ja makeituotemerkki myyskenteli kahta pikku räpellystä paketissaan hilkkua vaille viis euroa,siinä tais lipsahtaa se toinen äffä keskellä kaupan käytävää.
Noh meth teimma ite,tai siis toi puolisko teki sen verran taikinaa,että tavallinen kakkuvuoka tuli täyteen..sokeripumadaa..siis sitä vaaleanpunaista kuorrutetta ja hillokuppi ja lusikka viereen.Koska tuotos on varsin namia,meillä tehdään sitä muutamankin kerran vuoden mittaan.
Snapsia ei sen kanssa oteta,siis niitä perinteisiä snapsijuomia eli ei votkoo,kossua,eikä akvaviittiakaan,mutta punssi ja kahvi..jos siihen haluaa jonniinlaisen snobistisen säväyksen niin pitää lukea sen vänrikki Stoolin turinoita siinä tykö :))

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vanhahan mitta tuo naula on, mutta tuskin torttuja on Runebergien kotona pellillistä enempää valmistettu. Helpompaa on kuitenkin lähteä muuttamaan naulat tilavuusmitoiksi. Ainakin minulle on sanottu että naula vehnäjäuhoja on yksi lasillinen eli noin 2 desilitraa. En kuitenkaan tiedä ovatko Fredrika käyttänyt ruotsalaista, venäläistä, englantilaista vai italialaista naulaa. Makoisat kahvihetket kuiteskin.

Ps. Itse maiskuttelin kahvinkera E-alkuisen runebergin, oli Lahdessa valmistettu ja tarttui käteen kun hintaakin oli kahdesta tortusta vain vähän päälle parieuroa. Punssit sainut tämänkerran jäädä vielä toisten vaikka olihan punssi jo itsessään tortussa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuo Hannun tarkistama naula on sama kun englannin pound, luulisin. En tiedä mistä olet löytänyt tuollaisen kevytversion. Minä olen aina käyttänyt tilavuusmittaa silloin kun leivoin. Amerikkalaisissa resepteissä on usein cup, mutta en tiedä miten isoa kuppia sillä tarkoitetaan. Täytekakkuja olen leiponut suhteessa kolmisen munaa + 1dl sokeria + 2dl jauhoja. sokerin vähennän yleensä puoleen. Mitä se unssi olikaan. Ehkä sopiva punssin mitta.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #13

Juu-u poundhan se on Wikissä tuntuis olevan melko kattava selvitys.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #15

Painoissa kaksi markkaa on yksi pauna eli punta, mutta montako luotia tarvitaan yhteen naulaan?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #19

Näihän se on. Kun markka on puoli naulaa ja luoti puoli unssia, ja kun huomioidaan että yksi naula on 16 unssia ja yksi markka on 16 luotia, niin saadaan vastaukseksi 36 luoti naulaan. Vanhoista mitoista vain on hyötyä silloin kun plärää vanhoja reseptejä. Nykymittoihin nuo saadaan kun muistetaan että unsdi on 13.9 grammaa ja loppu on kertotaulua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Sensijaan rahalla ei ole enää mitään standardia jolla sen arvo voisi mitata.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hannulle:
Punssi on paras täytekakun kostuke, mutta minulle juotuna yök. Mistään makeasta juomasta en tykkää, punssi melkein pahin.
On mulla sentään jotain huumorintajua, päinvastoin kun väitin Marketan blogissa täällä tänään. Pitkästä aikaa nauroin sun jaarituksellesi ihan ääneen. Piristit synkkää päiväni loppua kohden. Kiitos siitä! LOL sinullekin.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Punssi on ainoa likööri jota suostun lasillisen juomaan joskus.
Ai sullakin oli synkkä päivä..samma här..minua usein silloin höpötyttää,kun se antaa ajatuksen siirtyä edes hetkeksi muuhun,kun tähän raihnaiseen kroppaani..noh olihan tuossa kai vähän asian tynkääkin..jos kerran piristyit,niin sehän on vaan hyvä :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Raihnaista on täälläkin ja ahistaa. Blogistani löytyy syy. Joo minä olen kans höpöttänyt tällä konella koko päivän, vaikka oli ihana talvi, kauppankaan en jaksanut raahustaa. Kyllä, kyllä, hetki hilpeytta. Kato sitä Elle Lazarovin palstaa, missä mainitsen vaikutustasi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olipanyt itsekkin Googletettava, ja nappasin tuolta Wikipedian. Sen mukkaan ajasta, paikasta, tavasta ja mittaajasta riippuen tuo naula, myös pauna, on ja oli 300-550 grammaan. Löytyy siis joustoa joukosta, mutta joo tuolloin 1800-luvulla käytettiin likimain 425 gramman naulaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sain tällaisen tiedon facebookiin: Frederika Runeberg Receptbok SLS 2003 & Porvoon museo: 1 naula voita, 1 naula jauhoja, 1 naula sokeria, 1/4 naula makeita manteleita ja 1/4 samoin karvasmantelEira, 2 kpl munia (1 naula = 425 g). Tässä alkuperäinen resepti!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Sama reseptihän tuo minkä sait on jonka itse myös netistä löysin. Lisätään vielä loraus omenhilloa päälle ja tarjoillaan kahvilla punssin kera.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #28

Juju tässä olikin naulan grammamäärä.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset