DanielMalinen Ajatus juoksee vapaasti

Linnanjuhlissa ei ole mitään viehätystä eikä juhlimista

Taas on se aika vuodesta kun louta niin tulsästi ja kaikki samaan kaavaan pukeutuneita miehiä kättelee jonossa aivan samanlailla tummaan vaisuun pukuun pukeutunutta herra presidenttiä. Samaan aikaan ihaillaan ja hehkutetaan juhliin osallistuvien naisten vaihtelevaa pukuloistoa. Suurissa juhlissa miesten ja naisten syystä tai toisesta yhä pukeuduttava sukupuolten mukaan määräytyvien etikettien ja sääntöjen mukaan vaikka elämme jo pitkällä 2000-lukua. Jotenkin tämä ärsyttää minua feministinä. Ketä siis loukkaisi tai vahingoittaisi se jos mies saisi pukeutua juhliin värikkäästi sen tumman pliisun puvun sijaan tai nainen laittaa yllensä housut? Tuskin ketään, joten mikä estää rikkomasta näitä kuvioita? Oikeaa sukupuolten välistä tasa-arvoa olisi myös sitä, että jokainen saisi pukeutua vapaasti sukupuolesta riippumatta. En näe linnan juhlissa mitään voehätystä enkä juhlimista, enkä tule sitä seuranneeksi tänäkään vuona. La liberté de s'habiller.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Muistuu mieleen UKK:n aikaan tv-sketsi jossa:

Aina kun Urkki kätteli, kuului mahtava narskahdus katselijan korviin.

Lähes parhaita muistoja UKK:sta?

Muisto Keijo Kullervo

PS. Vieläkö olisi aihetta uusia sketsiä Sauli Niinistön aikaan - utelen?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

En tunne kyseistä sketsiä, mutta Yle areenassa pyörii Niinistö sketseihin keskittyvä ruotsinkielinen joulukalenteri. Ei nyt mitään priimaa rai klassikko ainesta. Paremman puutteessa silti mukiinmenevä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Olen koko ikäni odottanut, jotta milloin juhliin tulee kilttiin pukeutunut mies.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hmmm... se kai vaatii sen, että on kuuluttava johonkin skottilaoseen klaaniin. Kiltti on vähän niin kuin intiaanien sulkapäähine tai saamelaisten kansallispuku. Vaihtelu kyllä virkistäisi. Mustan puvun sijaan keltainen, valkoinen tai vaaleanpunainen. Tai ei sen välttämättä tarvitse olla puku.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuosta juolahti mieleeni tule sellaisena kuin olet-juhla. Lapsuuteni Aku Ankoissa aina välillä kerrottiin juhlista, joihin piti mennä siinä puvussa jossa oli kutsun saadessaan.

Lauantai-iltana voisi lähettää kyseisiä kutsuja ja katsoa, miten moni tulisi pelkkään pyyhkeeseen pukeutuneena.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tokkohan monellakaan suomalaisella riittäisi pokka, sellainen poikkeiais liian radikaalisti totutusta. Kokemus olisi monelle shokki. Itse voisin kyllä tulla, ja uskon että meitä muitakin on. Sellaiseen ei vain Suomessa ole totuttu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, Aku Ankan tarinassa "tule sellaisena kuin olet" oli vielä se aika, kun posti haettiin postilaatikolta ja Iineksellä oletettiin olevan siivousasu päällään, mutta hän oli saanut samalla postilaatikkokäynnillä tilaamansa iltapuvun, jota hän sovitti päälleen ja sitten avasi kutsun.

Nykymaailmassa voisi meilillä tai whatsupin kautta lähetetyllä kutsulla optimoida ajankohdan mitä mielikuvituksellisimmin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #8

Minä muistan noista juhlista sen, kun Roope sai kutsun ollessaan rahakylvyssä. Ongelma ratkesi siten, että Roope meni kutsuille istuen rahoilla täytetyissä kottikärryissä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #9

Minä muistan niin, että Roope istui yhä ammeessa joita hovimestari rukka joutui lukkimään nokkakärryillä. Mutta oli siinä tarinassa monilla muillakin aika metkija asuja.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #12

Voit olla oikeassa. En muista enää ihan tarkkaan, mutta tarinan juoni kyllä oli hauska.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #8

Idea kyllä oli siinä että kutsut jaettiin soittamalla puhelimeen ja kutsuihin tuli saapua siinä tiladsa kun vastasi puhelimeen. Roopelle kävi ohrasesti, sillä kutsun saadessaan tämä sattui olemaan aataminasussaan kylpemässä raha-ammeessa. Saas nähdä miten nykyään digiaikana onnistuisi, kehtaisiko kutsuttu tulla juhliin lainkaan jos soiton saadessaan sattui olemaan uikkareillaan tai pukeutuneena klowniksi. Monien suurin pelko näin digiaikana on sosiaalinen häpäisy. Pelätään häpeää.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Olihan siellä kuin olikin tänä vuonna yhdellä ukolla kiltti. Onkse sitten kilttiä vai makaaberia, aivan yhdentekevää, sinänsä.

Danielin kanssa olen samaa mieltä, että voisivat jo relata ton pukeutumisen kanssa. Lähinnä vaivaannuttavaa ja haukotuttavaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Rikkoihan teinipoppari Robinkin etikettiä pukeutumalla vetoketjuilla koristeltuun pukuun. Tuoloinkin media haukkui asuvalinnan tyylimokaksi. Mutta edelleen nämä ovat olleet satunnaosoa poikkeustapauksia. Yhä edelleen enemmostö pukeutuu tietyn kaavan mukaan koska hyvin tiukka pukuetiketti näin määrää. Vahvasti sukupuolittuneet pukukoodit eivät kuitenkaan ole tätä päivää ja se antaa naisille vapauksien muodossa etuoikeuksi jotka tulisivat kuilua kaikille sukupuolesta riippumatta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Kuitenkin kansainväliset viralliset pukukoodit, ja kyseessä on tasavallan presidenttiparin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto. Muualla voi sitten pukeutua vapaammin, varsinkin jos kutsussa ei ole asu mainittuna.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Tänä vuonna en katsellut linnan juhlia. Tv pysyi hiljaa ja keskityin kirjoittamiseen.

Kutsu Linnan juhliin lienee eräänlainen meriitti, yhteiskunnan rattaissa onnistumisesta.

Vähälukuinen Suomi tarvinnee yhä bakkanaaleja, joilla tuodaan mielikuvaa pärjääjistä.

Pärjäämättömät ovatkin sitten se surkuhupaisa joukko, joka maksaa kaiken ja katsoo masokistisesti onnekkaiden juhlintaa.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Kunnioitusta syntymäpäivän sankariakin kohtaan voi osoittaa pukeutumalla. Jos omasta pukeutumisesta haluaa tehdä numeron, niin voi mennä muotinäytökseen esiintymään. Hautajaisiinkaan ei sovi mennä Aatamin puvussa, vaikka olisi nudisti, koska tarkoitus on kunnioittaa päävierasta. Täytyy kyllä tunnustaa ettei kiinnostanut tänävuonna linnanjuhlat. Oulun ikävät tapahtumat osaltaan vaikutti, ettei oikein innostanut. "Suomen isät ja äidit" juhli sitä että ovat päästäneet sellaisia ihmisiä sisään, joille kukaan lapsiaan suojeleva vanhempi ei edes raottaisi ovea.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa