DanielMalinen Ajatus juoksee vapaasti

Koska ajasta tulee vanhaa-aikaa?

  • Aika pyörii nopeasti eteenpäin. Fidget spinner on "nykynuorten" lelu vaikka sellaosen itsekkin hankin. Omassa lapsuudessa kerättiin Gogoja ja Tamagotcheja. Se kuinka nopeaa kaikki kehitys on, saa tuntemaan itsensävanhaksi vaikka kokee samaan aikaan olevansa yhä nuori.
    Aika pyörii nopeasti eteenpäin. Fidget spinner on "nykynuorten" lelu vaikka sellaosen itsekkin hankin. Omassa lapsuudessa kerättiin Gogoja ja Tamagotcheja. Se kuinka nopeaa kaikki kehitys on, saa tuntemaan itsensävanhaksi vaikka kokee samaan aikaan olevansa yhä nuori.

Suomi on ollut itsenäinen vasta todella lyhyen aikaa, vaivaiset kole ja puoli sukupolvea. Siitä huolimatta tuntuu että viimeiset 20 vuotta on ollut ikuisuus. Kulttuuri on elävää ja maailma on jatkubassa muutoksessa. Sinä aikana kuitenkin on ehtinyt tapahtua maailmassa niin paljon, ensinyleistyivät tietokoneet ja sitten älypuhelimet. Samoin ilmaisten tv-kanavien tarjonta monikertaistui lyhyessä ajassa. Mutta mihin tämä nopea tahti on johtanut? Muista en tiedä, mutta minulle itselleni se on jo aiheuttanut "aikavääristymän", ainakin tänään tulin huomanneeksi että puhun jo viime vuosikymmenestä (2001-2010) niin että käytän siitä termiä vanha-aika ja muun ikäpolveni tavoin jaan ihmisiä "meihin" ja nykynuoriin. Mutta en osaa sanoa koska näin aloin itse oikein puhumaan, en todellakaan. Ehkä se johtuu siitä että 2000-luvun alkuvuosikymmenestä on tänäkesänä virallisesti retroa. Nyt hifistellään sillä ajalla joka oli minulle lapsuutta. laugh

 

2000-luku ei kuitenkaan alkanut kovinkaan iloisesti, yhdysvalloissa kaksi lentokonetta ajettiin Wtc torneihin ja muutama vuosi myöhemmin Kauko-itää koetteli tsunaami. Nyt kuitenkin tuntuu jo että niistäkin on jo todella kauan aikaa. Tulee jotennkin ristiriitainen olo, vaikka olen vasta 21-vuotia koen olevani yhtäaikaa nuori ja vanha, vaikka nuori ja vanha ovat toisensa poissulkevat vastakohdat. Mutta kaikki tämä muutostahti on vain ollut niin nopeaa, että jos kerran putoaa kärryiltä niin tuskin koskaan pääsee enään takaisin vaan jää kehityksestä jälkeen ja yhteiskunnan ulkopuolelle. Tahti on stressaavaa ja pahimmillaan jopa ahistavaa, mutta sille ei yksin voi tehdä mitään on vain totuttava ja sopeuduttava jokapäivä uudelleen tietäen ettei ole yhtään hajuakaan mihin tämä maailma on menossa. indecision

 

 

En tiedä onko Vapaavuoro oikea paikka purkaa tälläisiä ajatuksia mutta eipä minulla ole muutakaan, Facebookissa sitä tuskin kukaan huomaisikaan, sellaista blogia minulla ei oikeastasn ole johon voisi kirjoitta ja Tubaamista en ole edes vielä kokeillut. Halusin kuitenkin nyt purkaa ajatuksiani, kun kulunut aika tuntuu niin epätodellisen pitkältä. Olisi myös kivakuulla miltä muista ihmisistä murros ja myllerrys on oikeasti tuntunut, koska havahtui ja mihin... frown

 

Itse havahduin siihen, kun huomautettiin ettei 2000-luvun alku ole vielä vanhaa aikaa. Mutta - mutta onko se viimeiset 20 vuotta sittenkään loppujen lopuksi pitkä aika vai ei, eikä siihen liene ole oikeaa vastaustakaan. wink

 

(Emojit kuvaavat omaa mielialaani kunin kappaleen lopussa)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitä vanhemmaksi tulee sitä kauemmaksi siirtyy se vanha aika.

Joskus hämmästelen, kun mietin aikaa taaksepäin omasta syntymästäni. Toinen maailmansota on minulle kaukaista historian kirjoista luettavaa asiaa, mutta jos se sota olisi loppunut vuonna 2006, syntyisin tänä vuonna. Vastaavasti syntymäni aikana lienee Suomessa vielä elänyt joitakin henkilöitä, jotka olivat syntyneet Oolannin Sodan aikoihin.

Oman elämänkokemuksen pohjalta "vanhaksi ajaksi" mielletään yleensä aika, josta ei vielä paljon muista. Se aika, jonka muistaa hyvin on vain osa sitä aikajatkumoa, joka tuntuu aivan looogiselta yhtymäkohdalta tähän päivään.

Omalla kohdallani 1960-luku ei ole tuossa mielessä vanhaa aikaa, koska muistan hyvin hippikauden ja silloisen sukupolvien välisen "taistelun", joka johti taistolaisuuteen ja sen jälkeen myöhemmin vihreään liikkeseen j.n.e.

Toisaalta tietotekniikan yleistyminen arjen tasolla, ensin kännyköiden kautta ja sitten netin kautta, tapahtui hyvin ryminällä 90-luvulla ja jollain tavoin aikaa ennen näita orjuuttavia vempaimia voi hyvin muistella "aikana ennen IT:tä". Silloin tietokoneita käytettiin vain pankeissa ja joissain firmoissa tuottamaan papereita. Siinä mielessä 80-luku tuntuu myös "niiltä entisiltä vanhoilta hyviltä ajoilta" ja kaikki sen jälkeen uudelta ajalta. (Kuten Hair musikaalissa 60-luvulla laulettiin siirtymisestä kalojen ajasta vesimiehen aikaan.)

https://www.youtube.com/watch?v=kjxSCAalsBE

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Onko kyse siis muistamisesta? Ymmärtääkseni moni ikäiseni muistaa ajan ennen älypuhelimia hatarasti ja pätkittäin, kyse on kuirenkin ajanjaksosta jonka päättymisestä on kulunut vasta vajaat kymmenen vuotta. Ehkä kehitys on ollut niin nopeaa ja tapahtumia niin paljon että muisti kärsii ähkystä. Jännää kuitenkin on että oma lapsuuteni ja viime vuosikymmen (2001-2010) on nyt jo retroa, ja itse kai yhdistän tuon retron vanhaan-aikaan kun taas älypuhelinten itsestäänselvyys kuuluu nykyaikaan. Mutta, en oikein osaa sanoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkä ei pelkästään muistamisesta, vaan ylipäätään ajan pituuden hahmottamisesta. Minä nimittäin en näe mitään eroa tämän vuosikymmenen ja viime vuosikymmenen välillä. Aivan samaa aikaa tässä vietetään.

90-luku ehkä jossain määrin edustaa vanhempaa aikaa, koska se oli vielä sitä uuden teknologian esiinmarssia. Mutta kuten yllä mainitsin, entisen kaltainen maailma löytyy vasta 80-luvulta. Ajalta, jolloin vipattiin lanttia puhelinkoppiin ja ostokset maksettiin seteleillä tai Kansallispankin sekeillä, joihin summaksi kirjoitettiin kuulakärkikynällä "sata markkaa" ja allekirjoitettiin se ennen kassaneidille ojentamista. Käteinen raha haettiin pankkikonttorista, jossa pankkikirjaan lyötiin leima.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #3

Viime vuosikymmen sijoittui vuosille 2001-2010. Sitä edellinen 90-luku on jo toissakymmen, siitä ajasta en tiedä sen enempää kuin mitä 90-luvusta on kerrottu, esitetty elokuvissa ja opetettu koulun historian tunnilla. Mutta se muutosvauhti viime vuosikymmenen aikana oli nopea, vuosien 1999-2007 välillä ylestyivät tietokoneet matkapuhelimet koteihin, 2002-2003 siirryttiin Markoista Euroihin, noin 2006-2008 digipoksit tulivat pakollisiksi ja vuosina 2010-2013 yleistyivät jo älypuhelimet ja tablet laitteet jolloin siirryttiin digitalisoituvaan nykyaikaan. En nyt kuitenkaan ymmärrä mitä haet puhumalla viime vuosikymmentä edeltäneestä 90-luvusta? Esimerkkiäkö?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Kysehän on vain omasta harkinnastani siitä onko se vanha aika päättynyt 80-luvun loppuun vai vasta 90-luvun loppuun (siis, jos vuosikymmenet pidetään mittayksikköinä).

Koska muistan 90-luvun täsmälleen yhtä hyvin kuin tämän tai viime vuosikymmenen, niin siltä pohjalta näkemykseni on, että varsinainen teknolginen vallankumous ihmisten arkeen tapahtui juuri 90-luvulla. Silloin tuli ihmisille kännykät ja netin saamisen mahdollisuus kotiin ja nämä kaksi asiaa ovat ne oleellisemmat tunnusmerkit "uudelle ajalle" toistaiseksi.

2000-luvulla tapahtui sitten kehitystä kyseisillä alueilla; kännykät kehittyivät älykännyköiksi, puhelinpiuhan kautta toimiva netti laajakaistaksi tai langattomaksi, verkkosovelluksia laajennettiin ja kehitettiin edelleen yritys- ja pankkitoiminnassa y.m. Mutta kaikki se on vain kehitystä sille pohjalle, joka ilmestyi 90-luvulla.

Suurin osa elämästäni on vietetty 1900-lvuulla ja siitä ajasta suurin osa on ollut sellaista, että ihmiset ovat puhuneet vuodesta 2000 ja seuraavasta vuosituhannesta kuin science fiction asiasta - jostain, joka on hamassa tulevaisuudessa ja jo ulkoasultaan näyttää hyvin dramaattiselta askeleelta, siirtyminen vuosituhannesta toiseen.

Tuskin mikään tapahtuma minulle enää tällä vuosituhannella tulee tuntumaan siltä, että se on tapahtunut joskus kauan aikaa sitten. Se on vähän sama kuin omien vanhempieni sukupolvelle talvi- ja jatkosota. Koko heidän sukupolvensa puhui ajasta "ennen sotia" ja "sotien jälkeen". Se oli heidän elämänsä vedenjakaja.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #5

Minusta tuo puhelimien ja tietokoneiden yleistyminen tapahtui kylläkin vasta 2000-luvun puolella eikä 90-luvulla, meille esim hankittiin tietokone ja netti vasta joskus 2006 tai 2007 ja pitkään se oli vain asia jota aikuiset sai käyttää, ja silloisten koulukavereiden perheissä vain harvoilla oli tietokone sitä ennen. Se oli kuitenkin vielä aikaa ennen älypuhelimia jolloin vain joka kolmannella oli koulussa kännykkä ja sekin oli useimmalla vain "turvallisuus syistä". Minulle taas nykyaika alkaa siitä kun älypuhelimet yleistyivät 2010-luvun alussa enkä yhtään tiedä mistä koko raja pyykki on tullut. Kiva kuitenkin että jaat omia kokemuksiasi, etten itse lukkiudu vain omiini.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Yllättävän "jälkijättöisissä" puitteissa tunnut olleen silloin. Jopa minä uuden teknologian ja uusien sovellusten hitaana omaksujana harrastin somekirjoittelua jo vuonna 1999 ja e-meilejä aloin käyttää työssä vuonna 1995. Siinä vaiheessa useimmilla suomalaisilla näppituntumani mukaan oli jo Nokian tai Erikssonnin kapulat. Asuin tosin silloin itse ulkomailla, joten ehkä kokemukseni Suomesta rajoittui vain suppeaan piiriin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #7

Eipä ole ihme että on tapana sanoa Suomen olevan muutamaailmaa aina puoli vuosikymmentä jälessä, eli mitä nyt tapahtuu Suomessa on muualla tapahtunut viisivuotta sitten.