DanielMalinen Ajatus juoksee vapaasti

Suomen itsenäisyyspäivä ja itsenäisyyspäivän juhla ovat nationalismia

Kahden päivän päästä juhlitaan Suomen itsenäisyyspäivää, silloin on lippukorkealla ja kansallisuus huuma katossa sillä on Suomen 99 itsenäisyyspäivä. Suurimpia puheenaiheita nyt ja ensivuonna kun Suomi pyöreitä ovat Suomi ja suomalaisuus, se mitä se merkitsee ja mitä se on tulevaisuudessa. Suomen lipu ja vaakuna, Suomen hallitus ja eduskunta, Suomen kieli ja koululaitos, Suomen taide ja kulttuuri, sekä Suomen itsemääräämis oikeus ja vuorovaikutus muiden kansakuntien kanssa ovat vahvoja nationalismin symboleita. Mikäli Suomessa todella halutaan eroon nationalismista jota nykyään  haukutaan ja herjataan joka suunnasta, on näistä symbooleista luovuttava kokonaan ja pysyvästi. Omastamielestäni siihen ei ole kuitenkaan mitään syytä kuuluuhan suomalaisuuteen jo muutenkin se että hyväksymme ja kunnioitamme myös niitä jotka ovat jostain toisesta kansanryhmästä muuttaneet Suomeen ja jaamme kulttuurimme heidän kanssaan. Niin on ollut täällä pohjoisessa siitä asti kun saamelaisten esi-isät saapuivat tänne ennen itämerensuomalaisia. Ja vaikka kahnauksia on ollut, niistä on sisulla ja rakkaudella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

On niitä jonka mielestä nationalismi on rotusortoa ja rotupuhtautta, on niitä jonka mielestä nationalismi on polttopullojen heittelyä ja pakolaisten mukilointia, on niitä joiden mielestä nationalismi on sama kuin kansallissosialismi, on niitä joiden mielestä nationalismi on samaa kuin patrionismi. Mutta he kaikki ovat väärässä, nationalismi ei ole mikään edellämainituista. Nationalismi on vain aate siitä että on kansa ja kansalla on oma identiteetti ja itsemääräämisoikeus. On myös muita kansoja joilla on samat oikeudet ja nämä kansat elävät vuorovaikutuksessa niin myötä kuin vastoin käymisissä. Kansat eivät eroa mitenkään siitä että on ihmisheimoja joilla on alueensa tai eläin laumoja joilla on reviirinsä. Suomi on itsenäinen osa Euroopan uhteisöä ja itsenäinen toimija kansakuntien yhteisössä, sellaisena sen toivoisi olevan jatkossakin. Yksilönä yhteisön osana, kuten usea minä on me niin usea itseä valtio on yhdessä valtioiden yhteisö. Euroopan Unionin tulisi panostaa liittovaltio hankkaan sijan itsenäisten valtioiden väliseen yhteistyöhön ja yhdessä valtioiden tule korjata tehdyt virheet ja oppia niistä. Mutta jos laiva uppoaa, niin silloin sitä ei jätetä kiireessä kuin kapiset rotata, vaan autamme toinen toisemme rauhassa palastusveneisiin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Huomenna 6.12. vedetään suomenlippu korkealle salkoon, eikä vain kantasuomalaislle vaan meille kaikille. Se ei kaktso kuka on kuka vaan jokainen joka kokee olevansa suomalainen on sitä, se ei sulje pois pois Suomeen tulleita eikä Suomesta pois lähteneitä. Sitäpaitsi suomalaisuuden sisältö elää jatkuvasti ja on muutoksessa koko ajan, jatkuvasti se on kulttuuri hypriti joka yhdistää uutta ja vanhaa. Sitäpaitsi suomalaisuutta ei tarvitse määritellä erikseen uudelleen, sellaiseen ei kannata tuhlata rahaa, sillä suomalaisuus päivittää itse itseään, se päivittää, synkronoi ja korjaa itseohjautuvasti. Jatkuva muutos on normaali osa elämää ja normaali osa maailmaa. Kaikki on aina muutoksessa, ennen, nyt, aina ja ikuisesti, eikä muutosta tarvitse pelätä vaan siitä tulee puhua keskustella ja käsitellä ja siihen tulee ennemmin tottua kuin vieraantua. Edes maahan muuttajat ja maahan jäävät pakolaiset eivät ole erillään minkään ulkopuolella vaan jo osa suomalaisuutta ja rikastavat sitä. Nationalismi, meidän Suomemme on meidän kaikkien.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Itsrnäisyys täyttää 99 vuotta, mutta Suomi synty aiejjemmin kielen, musiikin, runojen ja maahlausten voimalla! Ja se Järnefeltin Vanhempieni romaani kertoo hienosti, kuinka jokku venäläisekki loi Suomea, vaikkei ees osanneet suomenkieltä!

Nojoo kiintosia kysymyksiä sulla, mie en niin isänmaallinen taijja olla, mutta rakastan Suomea ja suomalaisten vaikka semmosta tönkkö-melankoolisuutta, jossa ei paljon tyhjiä porista, kohan tappuroihaan etheenpäin!

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos hyvästä Itsenäisyyspäiväpuheesta Daniel.
Sinun kaltaisissa nuorissa suomalaisuus jatkaa elämäänsä muuttuvassa mailmassa.
On hyvä olla suomalainen!

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa